KNSM eiland

KNSM eiland is een ideale mix van moderne (bouw)cultuur en een rijk verleden. Waar het ruim tien hectare grote eiland vroeger werd gedomineerd door industriële havengebouwen, loodsen en goederenkranen is er nu sprake van een ultramodern woongebied waar belangrijke stijlelementen uit het verleden op ideale wijze zijn geïntegreerd.

Tegen een decor van een oude haven met historische vrachtschepen heeft architect Jo Coenen, eveneens rijksbouwmeester, een wijk ontworpen waar grote gebouwen en horizontale lijnen het beeld bepalen. Het bouwplan zoals op het KNSM eiland, waarbij sprake is van een centrale as(De KNSM-laan) en aan weerzijde gebouwen, mag ondanks de moderne uitstraling gerust klassiek genoemd worden.

Klassiek of niet, de bebouwing op KNSM eiland is groots en meeslepend en laat zien dat ook nieuwbouw met respect voor het verleden tot de mogelijkheden behoort. Zo heeft het moderne volumineuze Pireaus-gebouw het oude administratiekantoortje van de KNSM liefdevol omarmd. De voormalige tuinen van de KNSM, ooit in de jaren ‘60 ontworpen door Mien Ruis, gaan naadloos over in de moderne natuurstenen trottoirs, alsof het nooit anders heeft bestaan. De voormalige vertrekhal van de KNSM biedt nu onderdak aan tal van kleine creatieve bedrijfjes. De kades liggen nog steeds vol met vele binnenvaartschepen die bevorderd zijn tot woonhuis.

KNSM eiland heeft duidelijk ook aantrekkingkracht op nieuwe vooruitstrevende ondernemers. Hippe design- en kledingwinkels en zelfs een trendy grafstenenzaak maken het KNSM eiland tot een must voor avantgarde-shoppers.