Java eiland

Java eiland is gebouwd naar een stedenbouwkundig ontwerp van de Nederlandse architect Sjoerd Soeters. Anders dan KNSM eiland heeft Soeters hier niet gekozen voor grote monumentale kolossen maar voor een moderne versie van de Amsterdamse binnenstad. De onderling variërende gevels en de bordestrappen getuigen hiervan.

Een viertal gegraven grachtjes delen het langgerekte Java eiland in vijf kleinere eilanden. Soeters heeft zich uiteraard gerealiseerd dat hij hiermee een flink aantal kapitale grachtenpanden kon realiseren. De panden langs de grachten zijn ontwikkeld door verschillende jonge architecten die ieder 27 meter tot hun beschikking kregen. Leidend bij het ontwerp was echter wel dat onder elk pand een kelder van 5.40m werd gerealiseerd waar twee auto’s geparkeerd kunnen worden. .

De grachten panden worden volgens plan bevolkt door tweeverdieners die het eiland gebruiken om te wonen maar minder om te recreëren. Soeters heeft tussen de grote woningblokken in, voor de bewoners die toch naar buiten willen, langgerekte tuinen aangelegd die de namen van rivieren op Java hebben gekregen. Deze thematuinen zijn met elkaar verbonden door fiets/wandelpaden; een ideale manier om het Java eiland van west naar oost te doorkruizen en een goede indruk te krijgen van de sfeer van het eiland.

De noordzijde van Java eiland bestaat voornamelijk uit sociale woningbouw. Aan de zuidzijde liggen de dure koopappartementen met hun voeten in het water te zonnebaden. De kop van het Java eiland wordt meerdere malen per jaar gebruikt voor evenementen zoals het Open Havenpodium, een verzameling van kleinkunstbeoefenaars en liefhebbers en het Drum Rhythm festival. Natuurlijk biedt Java eiland ook elke vijf jaar onderdak aan Sail, het grootste watersportevenement van Nederland.

Java eiland heeft verschillende horecagelegenheden waaronder …… Ga tijdens uw rondtocht ook eens kijken aan boord van het schip genaamd Einde van de Wereld. Deze boot biedt naast een goedkope maaltijd enkele dagen per week een ‘open’ podium voor Kleinkunst beoefenaars.