Ontdek de stadseilanden

Het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, de buurt tussen het Centraal Station en het eiland Zeeburg, is de laatste eeuw onherkenbaar veranderd. Industriële kades met hijskranen, waar tot in de jaren zeventig nog zeeschepen werden gelost, hebben gedeeltelijk plaatsgemaakt voor moderne architectuur. Een harmonieus samenspel van moderne gebouwen met behoud van historische elementen maakt het gebied tot een van de populairste plekken om te wonen, werken en genieten.

De bijzondere architectuur op de schiereilanden trekt veel belangstelling uit binnen- en buitenland. De grootse en meeslepende bebouwing op KNSM eiland is een aangename afwisseling met Java-eiland, waar de Amsterdamse architect Soeters bij zijn ontwerp een moderne versie van de Amsterdamse binnenstad voor ogen heeft gehad.

Aan de ontwikkeling van de oostelijke stadseilanden hebben bijna alle gerenommeerde Nederlandse architecten wel een bijdrage geleverd. De eilanden geven dan ook een blauwdruk van ontwikkeling van de Nederlandse architectuur van de afgelopen twintig jaar. Het succes van het Oostelijk Havengebied is dat oude en nieuwe architectuur, land en water harmonieus met elkaar verweven zijn.

De nieuwe eilanden hebben duidelijk hun aantrekkingskracht op jonge moderne mensen niet gemist. Hippe clubs en moderne designwinkels bedienen de moderne eilandbewoners op hun wenken.

Met deze website willen wij u inspireren de nieuwe stadseilanden per voet of per boot te gaan verkennen. Wij laten u zien hoe een van de modernste woongebieden van Nederland tot ontwikkeling is gekomen.